机电工程学院    交流合作 >学术活动

学术报告:Carbide Cutters for Downhole Casing Cutting and Milling in Petroleum Industry

主讲人:夏思科博士【美国斯伦贝谢公司首席工程师】

时间:2017612 10:00-11:30

地点:大学城校园实验三号楼201会议室

Abstract

Casing cutting and milling are those of the most active downhole operations in Oil and Gas industry. Differing from the conventional metal machining, downhole casing cutting and milling are operated under much more harsh conditions such as elevated temperature and equipment instability which causes severe impact on the cutting elements. Therefore, the cutters made commonly with tungsten carbide for such applications have their own features in both material composition and design. This presentation overviews the basic applications of downhole casing cutting/milling and the typical equipment used for the operations. Cutters for the applications will be introduced including the materials, designs and their influences on the operation performance.

夏思科博士简介

夏思科,美国斯伦贝谢公司首席工程师,曾任巴西电力公司实验室主任。主要研发领域包括石油开采设备, 材料及应用技术,人造金刚石碳化钨堆焊和涂层制造工艺,材料分析及井下岩石和钢管切削,是国际超硬工具、硬质合金工具开发领域著名专家。夏思科博士早年师从我国超导领域著名专家赵中贤院士,在超导研究领域取得国际前沿成果,之后在巴西从事电力材料研发,是巴西电力公司第一位担任领导职务的中国人。夏思科博士在美国斯伦贝谢公司主要从事石油钻进、坑井介入方面的工具材料研发,其研制的新型碳化钨井下钢管切削刀片技术用于切削设备并创造了新的井下钢管切削尺度世界纪录。曾获2016年世界石油颁奖大会(World Oil Awards)大奖(最佳坑井介入技术)、2016年斯伦贝谢BDT总统奖。在国际知名学术期刊发表SCI论文近50篇,申请美国专利25项。

[点击数:1123 更新时间:2017-06-08 文章录入:lrx_01]