机电工程学院    交流合作 >学术活动

时间:8月16日(星期二)上午10:00-12:00

地点:大学城校园实验三号楼213会议室

报告人简介:

陈中春博士目前是日本国立鸟取大学材料加工学教授及工学院副院长。他于1997年获日本东北大学博士学位,并先后在日本东北大学、山形大学任教,目前还担任日本科学技术振兴机构(JST)专门委员(专家组成员)以及日本金属学会等学术团体的代议员(理事)等职。陈中春博士的研究方向包括热电材料制备工艺研究、原位合成陶瓷基复合材料的显微结构及力学性能、电子束照射材料表面改性、以及金属3D打印研究等。他目前已经发表高水平专业论文100余篇,在国际著名材料学术会议做邀请报告20余次,并成功组织了若干重要的国际材料专业会议。

Fabrication and Characterization of High Performance Thermoelectric Materials

Zhongchun Chen

Tottori University, Japan

E-mail: chen@mech.tottori-u.ac.jp

The processing of two kinds of thermoelectric materials, Bi2Te3-based compounds and Zn4Sb3, is introduced in this presentation. Bi2Te3-based bulk materials were prepared by mechanical alloying and hot-extrusion processes. The extrudates exhibited fine-grained microstructure and preferred orientation. The (0001) basal plane was preferentially oriented parallel to the extrusion direction. The results indicate that the combination of mechanical alloying and hot-extrusion processes results in a significant improvement in both thermoelectric and mechanical properties of Bi2Te3-based bulk materials. With regard to Zn4Sb3, a promising thermoelectric material used for power generation from waste heat in an intermediate temperature range, a reaction-extrusion process has been developed to fabricate Zn4Sb3 bulk materials with beta-Zn4Sb3 single phase. The synthesis, densification, and shape-forming of Zn4Sb3 bulk materials were realized simultaneously in one hot-extrusion process.

[点击数:8332 更新时间:2016-08-11 文章录入:lrx_01]